Welkom op deze Blog !!!

Welkom op mijn blog


Deze blog gaat over bezoeken aan Monumenten en
Sites van de
eerste wereldoorlog.

12 aug 2012

Essex Farm Cemetery

Deze sites moet je zeker doen !!!


Essex Farm Cemetery   



Een van de best bekende sites van de Ieper Salient is ‘Essex Farm Cemetery' en ‘Advanced Dressing Station' (A.D.S een vooruitgeschoven verpleegpost) waar John McCrae op 2 en 3 mei 1915 zijn wereldberoemde gedicht ‘In Flanders Fields' schreef.
Sind kort kan, naast de begraafplaats en de ‘concrete shelters in the Canal Bank', ook de kanaaldijk zelf worden bezocht over een afstand van 450 meter. Hier stonden in april 1915 de stukken geschut van de ‘1e Canadese artilleriebrigade', en hier bouwden korte tijd later de ‘Royal Engineers' een hele reeks ‘shelters' en ‘dug-outs' in de hoge kanaaldijk. Die was in de 17e eeuw door de Franse militaire architect Vauban aangelegd als een ‘retranchement', een grote verdediging van het Franse rijk van Louis XIV vormde. Kort na de wapenstilstand van 1918 deden de vele bunkers in de kanaaldijk ook dienst als eerste noodwoning voor de vele vluchtelingen die terug naar huis kwamen. Hoog op de kanaaldijk staat ook het monument van de ‘49th West Riding Division' die hier in de zomer van 1915 voor het eerst werd ingezet en hoge verliezen leed. Een reeks informatieborden en foto's begeleidt de bezoeker op zijn historische ontdekkingstocht.



 

























Yorkshire Trench

Yorkshire Trench     


In de buurt van Ieper is de oorlog overal, nog altijd. Is het niet zichtbaar in het landschap, in een van de honderden begraafplaatsen, monumenten of relicten, dan is het minstens nog ondergronds. Op 60-70cm diepte is de oorlog nog aanwezig. Dat ondervond de bevolking heel snel toen vanaf 1992 langs het Kanaal Ieper-IJzer een nieuw industrieel gebied werd ontgonnen. Al na enkele dagen stootte men op sporen van de oorlog: onontplofte munitie, constructies, menselijke resten...
Sindsdien werden tot in het voorjaar van 2008, 205 lichamen geborgen van soldaten van drie verschillende nationaliteiten.
De Stad verwierf voor de inrichting door het ‘In Flanders Fields Museum' een klein stukje terrein waardoor de voormalige Britse loopgraaf ‘Yorkshire Trench' loopt.
In nauw overleg met het archeologische team werd de loopgraaf gerestaureerd in het oorspronkelijke tracé, waaraan ook de in- en uitgang liggen van een ‘deep dug-out' uit 1917. Een reeks informatiepanelen en het grondplan van de dug-out uitgetekend op het terrein maken de loopgravenoorlog aanschouwelijk voor de bezoeker. In het In Flanders Fields Museum laten tentoongestelde objecten gevonden in de dug-out, een film, een schaalmodel en een interactieve kiosk toe om dieper door te dringen tot dit fascinerende en weinig gekende deel van de oorlog ‘in the wet, wet Flanders' plain'.

    
zie foto's
   




Hier is ook de rest van de sites die wij gaan bekijken zijn !!!

Hill 60

De heuvel werd gevormd door de ophoping van uitgegraven aarde bij het aanleggen van de spoorwegbedding. In 1914 veroveren de Duitse troepen de heuvel op de Fransen. De Britten nemen de sector over en het ondergrondse gevecht begint. Allicht is het hier dat op 17 februari 1915 de eerste Britse dieptemijn tot ontploffing gebracht. Bij een volgende ondergrondse actie op 17 april 1915 komt de heuvel in Britse handen. De ondergrondse oorlogsvoering duurt tot begin juni 1917 (Derde Slag bij Ieper). Veel soldaten die werkten en vochten in de donkere tunnels zijn er ook gestorven en liggen nog steeds naamloos in de klei begraven. Hill 60 is een begraafplaats zonder grafstenen.    zie foto's








Ieperboog sites

Bayernwald   Dit is een unieke Duitse site in Wijtschate. Het geheel bestaat uit twee Duitse mijngangen, een mijnschacht, een loopgravenstelsel en vier bunkers. De site is toegankelijk via een wandelpad door de gerestaureerde loopgraven. Informatiepanelen verduidelijken de oorlogsgebeurtenissen en het leven achter het front.        zie foto's :





















 




15 jun 2012

Archeologen leggen Duitse loopgraven bloot in Mesen

In Mesen in West-Vlaanderen hebben archeologen een Duits loopgravenstelsel blootgelegd.

Hier zijn er ook foto's van !





















Groote Oorlog blijft geheimen prijsgeven

Bijna intacte Duitse bunker ontdekt

MESEN - Vlakbij de Nieuwzeelandersstraat zijn een Duits loopgravenstelsel en een goed bewaard gebleven Duitse oorlogsbunker uit de Eerste Wereldoorlog blootgelegd. ‘Een uitzonderlijke ontdekking', zegt archeoloog Jan Decorte van Archeo7.

Sinds maart worden er archeologische opgravingen uitgevoerd in Mesen. Dat gebeurt voor de aanleg van een afvalwatercollector door Aquafin.
Mesen en Wijtschate vormden op 7juni 1917 het centrum van de strijd. Het front zat hier ook lange tijd geblokkeerd. ‘Het is dus geen verrassing dat de opgravingen veel structuren uit de Eerste Wereldoorlog opleveren', zegt Jan Decorte. Ook al is de zone omgewoeld door honderden bommenkraters, zijn de resten van de loopgraven goed bewaard.
‘De best uitgeruste loopgraven behoren toe aan de Duitsers, die het gebied hier drie jaar lang moesten verdedigen en een groot netwerk van verbindingsloopgraven en communicatiekabels aanlegden. In één van de loopgraven konden twee fases herkend worden. Een eerste uit de periode 1914-1915 en een volgende uit de periode 1915-1917, die beter was uitgewerkt, toen bleek dat de oorlog volledig was vastgelopen', verduidelijkt de archeoloog.
Ook een Duitse bunker is in perfecte staat teruggevonden. Daarnaast zijn er Britse loopgraven aangetroffen, die gebouwd zijn na de Mijnenslag van juni 1917. ‘Die loopgraven zijn veel minder uitgewerkt, omdat het front in 1917 iets verder naar het oosten lag. Opvallend is dat de loopgraven dicht bij de Duitse lagen. Ze werden wel nauwelijks hergebruikt, omdat ze waarschijnlijk te sterk waren vernield door de beschietingen', aldus Decorte.



10 jun 2012

Het vernieuwd Flanders Fields

Maandag opent het oorlogsmuseum In Flanders Fields in Ieper opnieuw de deuren. Na veertien jaar werd het museum vernieuwd. De focus ligt nu nog meer op het landschap dat verhalen blijft vertellen over het oorlogsverleden. Maar er blijft ook plaats voor persoonlijke verhalen, die nog concreter worden. Elke bezoeker heeft vier persoonlijke ontmoetingen tijdens zijn museum bezoek !
via deze link zie je al een voorproefje van het nieuwe museum.

http://www.inflandersfields.be/


bezoek aan het flanders fields museum

www.flickr.com

18 mei 2012

Flanders Field American Cemetery


Deze Amerikaanse militaire begraafplaats, gelegen op de hoek van de Wortegemseweg en de Bosstraat, is de kleinste in Europa en meteen ook de enige Amerikaanse begraafplaats in ons land uit de eerste wereldoorlog.
Het stijlvolle 'Flanders Field American Cemetery and Memorial' telt 368 zerken in wit marmer uit Carrara en ligt in een mooi verzorgd park van twee hectare.



















Herdenkingsdag

Ieder jaar, op de zondag dichtst bij 30 mei, wordt op de begraafplaats de herdenkingsdag Memorial Day gehouden voor de Amerikaanse oorlogsslachtoffers. Op 30 mei 1927 vloog Charles Lindbergh over deze begraafplaats in zijn Spirit of St. Louis om zijn gevallen landgenoten te groeten en 'poppies' over hun graven uit te strooien. Dit gebeurde 9 dagen na zijn historische vlucht over de Atlantische oceaan.

Gedicht
Ieder jaar tijdens de Memorial Day plechtigheid wordt een gedicht voorgedragen, geschreven door de Canadees Lt. Kol. John McCrae in de loopgraven tijdens de oorlog.

IN FLANDERS FIELDS
In Flanders fields,the poppies blow
Between the crosses, row on row
That mark our place, and in the sky
The larks, still bravely singing, fly
Scarce heard amid the guns below.
We are the Dead. Short days ago
We lived, felt dawn, saw sunset glow,
Loved, and were loved, and now we lie
In Flanders Fields.
Take up our quarrel with the foe:
To you from failing hands we throw
The torch; be yours to hold it high,
If ye break faith with us who die
We shall not sleep, though poppies grow
In Flanders Fields.

klik ook eens op deze link : http://360.poppr.be/virtualtour/ff_americancemetery